Natuurrampen zijn verwoestende en onvoorspelbare krachten. We kunnen ze niet voorkomen, maar wel hun effect verminderen door hoogwaardige materialen te gebruiken in bijvoorbeeld de stroomvoorziening.
De levens van mensen die in risicogebieden wonen, worden voortdurend door de elementen bedreigd. Omdat we zo afhankelijk zijn van elektriciteit maakt stroomuitval bij natuurrampen de situatie vaak ingewikkelder. Denk hierbij aan communicatie en zorg in ziekenhuizen. “Om de communicatie te behouden kan de stroomvoorziening van fundamenteel belang zijn voor een gemeenschap in nood”, zegt prof. Liz Bentley, meteoroloog verbonden aan de Royal Meteorological Society. Tijdens de super tyfoon “Haiyan”, in 2013, was elektriciteit voor de 4 miljoen ontheemden van het grootste belang.
Prof. Liz Bentley over de noodzaak zich aan te passen aan een veranderend klimaat.
30 Jaar geleden telden we jaarlijks 150 natuurrampen. Dat aantal is nu verdubbeld”
Gebouwd om een tyfoon te doorstaan.
In juli 2014, teisterde de tyfoon Rammasun, met een windkracht 14, de provincie Guangdong in China. Tijdens de krachtige tyfoon werden meer dan 80.000 betonnen en metalen elektriciteitspalen vernield wat niet alleen tot materiële schade leed maar ook stroomuitval veroorzaakte in grote gebieden. Echter verrassend is dat tijdens de tyfoon een aantal plastic elektriciteitspalen stevig bleven staan en slechts heen en weer zwaaiden tijdens de zware windstoten.
Tyfoon Rammasun laat een spoor van vernieling achter.
Het geheim van het “niet vallen”
Het geheim van het “niet vallen” van de elektriciteitspalen is het gebruik van nieuwe materialen. Traditionele palen zijn voornamelijk afhankelijk van hun eigen gewicht als het gaat om steun en verankering in de grond. Echter bij langdurige tyfoons verliezen zij resistentie door hun onbuigzaamheid. Daarentegen kan een paal die stijfheid en flexibiliteit combineert een sterke tyfoon doorstaan. De nieuwe kunststof palen, die deze kwaliteiten combineren, hebben een exacte samenstelling van glasvezels en PU verkregen door een filament-wikkelingstechniek.
Een beschadigde infrastructuur en stroomstoringen zijn een veel voorkomend gevolg van zware wind.
Ons klimaat is aan het veranderen; het gaat erom hoe wij ons aanpassen en verder gaan”
Op weg naar een betere toekomst
Om het probleem op te lossen dat veroorzaakt wordt door de toename van het aantal natuurrampen, hebben we extreem robuuste, ultralichte elektriciteitspalen ontwikkeld. Deze zijn meerdere malen sterker dan de andere palen en zijn bestand tegen de meest extreme omstandigheden. Deze palen pakken het probleem aan waar bepaalde regio's mee kampen. Terwijl het klimaat verandert, zorgen zij voor stabiliteit, zelfs in de meest extreme omstandigheden.
Uiteraard worden de tyfoon-bestendige palen niet van gewone kunststof gemaakt. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van een hoogwaardig en zeer flexibel polyurethaan (PU) composietmateriaal, ontwikkeld door BASF. Vergeleken met de traditionele palen, zijn de nieuwe palen, die gemaakt zijn van Elastolit®, een BASF composiet materiaal, 2,5 keer meer windbestendig.
Bovendien, omdat de nieuwe elektriciteitspaal een holle cilinders is, weegt hij minder dan een kwart dan dezelfde paal van beton. Het gewicht van een conventionele betonnen elektriciteitspaal is normaal gesproken 1.100 kilogram, terwijl een elektriciteitspaal van kunststof slechts 250 kilogram weegt en daardoor geïnstalleerd kan worden met behulp van mankracht. Wat betreft de afstand tussen de palen: deze lichtgewicht PU elektriciteitspalen kunnen geïnstalleerd worden met een onderlinge afstand van 120 meter terwijl de conventionele palen maximaal 50 meter van elkaar verwijderd kunnen zijn. Maar het belangrijkste is dat de elektriciteitspalen van BASF het leven gemakkelijker maken voor de mensen die het meeste risico lopen.